Киянам на замітку: що приготувати на Новий 2021 рік
Новий рік – свято, яке усі чекають з нетерпінням. Тому аби 2021 рік пройшов вдало, зустріти його варто з гарним настроєм та у приємній компанії.
Для того, щоб святкування пройшло не тільки весело, а й смачно, журналісти «Вечірнього Києва» підготували для вас оригінальні рецепти для новорічного столу.
Закуски
Канапе з ананасами, куркою і апельсинами
Нам знадобиться:
- Куряче філе - 1 шт.,
- Консервовані ананаси - 3-4 колечка,
- Апельсин - 1 шт.,
- Часник - 1 зубчик,
- Сіль, перець - за смаком,
- Спеції для м’яса - за смаком,
- Суха м’ята - 3 гілочки,
- Олія соняшникова.
Спосіб приготування:
Очищене і мите куряче філе солимо, перчимо (за бажанням додаємо спецію для м’яса). На сковорідку з олією відправляємо сухі гілочки м’яти, очищений і трохи роздавлений ножем зубчик часнику. Через хвилинку викладаємо куряче філе і обсмажуємо до золотистої скоринки. Коли на філе з’явиться золотава скоринка, прибираємо часник і м’яту. Перекладаємо курку в вогнетривку форму і запікаємо в духовій шафі 20 хвилин при температурі 180 градусів. Апельсин очищаємо від шкірки. Нарізаємо апельсин кубиками. Охолоджене куряче філе нарізаємо кубиками. Формуємо порційну закуску: на шпажки наколюємо спочатку шматочки нарізаного ананаса, на нього - шматочок апельсина, потім шматочок курки, ще раз ананас і завершуємо шматочком курки.
Закуска з лаваша та крабових паличок
Нам знадобиться:
- Листи лаваша - 2 шт.,
- Крабові палички - 200 гр.,
- Твердий сир - 200 гр.,
- Плавлений сирок - 1 шт. (90 гр.),
- Варені яйця - 3 шт.,
- Часник - 2 зубчики,
- Зелень кропу,
- Мелений чорний перець за смаком,
- Майонез - 2-3 ст.л.
Спосіб приготування:
Натираємо на крупній тертці сир, яйця і плавлений сирок.
Щоб плавлений сирок легше натирався, покладіть його на кілька хвилин в морозилку.
На дрібній тертці натираємо часник, дрібно нарізаємо крабові палички і кріп. Все перемішуємо, додаємо чорний перець і майонез.
Все знову перемішуємо - начинка для лаваша готова! Викладаємо один лист лаваша на стіл і викладаємо начинку, розподіляючи її по всій поверхні, зверху викладаємо другий лист і знову начинку.
Загортаємо лаваші в рулетик, обертаємо його харчовою плівкою і відправляємо на 2-3 години в холодильник.
Перед подачею нарізаємо закуску на порційні шматочки.
Салати
Гранатовий браслет з копченою куркою
Нам знадобиться:
- Філе копченої курки 2-3 шт.,
- Цибуля ріпчаста 1 шт.,
- Картопля 2 шт.,
- Морква 1 шт.,
- Яйця 3 шт.,
- Волоські горіхи 50 г.,
- Буряк 1 шт.,
- Гранат 1 шт.,
- Майонез за смаком,
- Олія соняшникова за смаком,
- Сіль за смаком,
- Перець за смаком.
Спосіб приготування:
Яйця і моркву відварюємо до готовності. Картоплю варимо в мундирі. Очищаємо все, як тільки охолоне. Буряк ретельно миємо, загортаємо в фольгу і відправляємо в попередньо розігріту до 180 градусів духову шафу хвилин на 30-40. Трохи охолоджуємо і чистимо.
Окремо нарізаємо цибулю, але не занадто дрібно. Обсмажуємо в невеликій кількості олії до золотистого кольору, постійно помішуємо. Копчену курку нарізаємо на шматочки середньої величини. Беремо плоске блюдо відповідного розміру і ставимо в центрі тарілки стакан. Для першого шару щільно укладаємо курку і злегка приминаємо її пальцями.
Наступним шаром укладаємо моркву (також щільно). Зверху злегка приправляємо її майонезом.
Очищену картоплю, як і інші овочі, натираємо і викладаємо поверх моркви. Потім відокремлюємо приблизно третину волоських горіхів і посипаємо ними картоплю. Знову тонкий шар майонезу. Викладаємо смажену цибулю.
Зверху кладемо другу частину курки. Не забуваємо кожен шар добре приминати, і знову посипаємо все горіхами.
Яйця в окремій ємності змішуємо з 1-2 ложками майонезу і викладаємо на салат.
За таким же принципом укладаємо натертий буряк: змішуємо його з майонезом, при необхідності, злегка приправляємо його перцем і розподіляємо по всій поверхні салату.
Затягуємо салат харчовою плівкою і прибираємо в холодильник. Прикрашаємо салат «Гранатовий браслет» зернами граната по всій поверхні.
Класичний салат Грибна галявина
Нам знадобиться:
- Печериці мариновані 500 г.,
- Яйця 3 шт.,
- Морква 2 шт.,
- Картопля 3 шт.,
- Сир 150 г.,
- Цибуля ріпчаста 1 шт.,
- Петрушка,
- Кріп,
- Листовий салат 5 шт.,
- Курка (філе) 300 г.,
- Сіль 1,5 ч.л.,
- Оцет 1 ч.л.,
- Цукор 1,5 ч.л.,
- Соняшникова олія 50 мл.,
- Сода 1/4 ч.л.,
- Соєвий соус 75 мл.,
- Вершкове масло 30 г.
Для заправки:
- Сметана 10 ст. л.,
- Яйця 2 шт.,
- Гірчиця 4 ст. л.,
- Сіль 1 ч. л.,
- Цукор 1 ч. л.,
- Лимонний сік 2 ч. л.,
- Сушений базилік 1 ч. л.,
- Сушена гвоздика 2-3 бутони.
Спосіб приготування:
Куряче філе проколюємо зубочисткою, маринуємо в суміші масла, соєвого соусу і чорного меленого перцю на 30 хвилин під плівкою. Просушуємо м’ясо і обсмажуємо по 2 хвилини з кожного боку.
Вершкове масло нарізаємо тонкими шматочками, викладаємо половину на деко, застелене фольгою, а зверху викладаємо філе. На філе викладаємо другу половину масла. Відправляємо філе в духову шафу, пекти при температурі 180 ° C.
Картоплю відварюємо у воді з додаванням оцту, масла і кропу 20 хвилин. Моркву відварюємо у воді з додаванням цукру і соди 15 хвилин. Зливаємо воду і чистимо овочі.
Відварюємо яйця. Цибулю нарізаємо півкільцями і маринуємо в суміші води і оцту кілька хвилин.
З яєць виймаємо жовтки і розтираємо з гірчицею, сіллю, цукром, сушеним базиліком, лимонним соком і сметаною.
Збираємо салат: в круглу форму для запікання викладаємо мариновані гриби шапочками вниз, зверху викладаємо дрібно посічену зелень, заправку і моркву, натерту на дрібній тертці. Далі - знову заправка. Потім викладаємо шарами: твердий сир, натертий на крупній тертці, заправку, нарізане брусочками філе, маринована цибуля, заправку, яйця, натерті на дрібній тертці.
Покриваємо салат заправкою і викладаємо натерту на крупній тертці картоплю. Солимо, перчимо і змащуємо заправкою. Накриваємо салат пергаментом, змазаним маслом, а зверху ставимо прес - півлітрову банку на круглій тарілці. Відправляємо салат на 30 хвилин в холодильник.
Перед подачею знімаємо прес і пергамент, зверху викладаємо листя салату. Потім накриваємо салат блюдом для подачі, перевертаємо все догори дном і знімаємо форму.
Десерт
Рафаелло з сухофруктами
Нам знадобиться:
- сир - 100 г.,
- курага - за смаком,
- родзинки - за смаком,
- мед (або цукор) - 1 ч. л.,
- кокосова стружка - 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Родзинки і курагу запарюємо окропом. Потім змішуємо їх в блендері разом з сиром і медом.
Вологими руками скачуємо невеликі кульки і обвалюємо їх в кокосовій стружці. Сирні кульки готові!
Вікторія ГРЕБІНЬ, «Вечірній Київ»