Мікрохвильова піч AEG: 3 міфи, від яких навіть не смішно

Перша мікрохвильова піч з'явилася у 1946 році. Широку популярність в Україні техніка отримала в нульових і з тої пори обросла безліччю легенд і міфів.
Разом із експертами бренду побутової техніки AEG ми розібралися, що правда, а що – вигадка.
Найпопулярніші міфи
Міф № 1 – мікрохвильова піч псує страви та робить їх радіоактивними.
Конспірологи стверджують: радіохвилі, які випромінює СВЧ, позбавляють їжу поживних властивостей. Слід пояснити, що користь продуктів поступово знижується при будь-якому вигляді приготування.
Ряд досліджень довів, що краще за всіх зі знищенням корисних речовин у продуктах впорається вода. Саме під час варіння випаровуються вітаміни C, В1, В2, В3 В6 і В12. Мікрохвильова піч дозволяє готувати їжу без води, а тому втрата корисних речовин тут істотно нижче.
Що стосується радіації, мікрохвильова піч дійсно випромінює радіохвилі, але її потужність занадто низька, щоб перетворити їжу в джерело променевої хвороби.
Міф № 2 – мікрохвильовка призводить до розвитку ракової пухлини.
Експерти AEG визнають, що при тривалому прямому впливі випромінювання СВЧ може порушити роботу імунної системи людини.
Відповідно до світового стандарту, воно має становити 5 мВт/см2 на відстані 5 см. Сучасні мікрохвильовки повністю відповідають цій вимозі. Вони оснащуються безліччю різних спеціальних характеристик, а також захисними дверима.
Проблеми зі здоров'ям можна отримати тільки якщо кожен день проводити по 10-12 годин впритул до працюючої СВЧ, що неможливо уявити в сучасних реаліях.
Міф №3 – розігрівання металевої тарілки призведе до вибуху СВЧ.
Підбираючи часті запитання щодо приладів AEG, ми не пройшли повз цього міфу.
– Зрозуміло, це невірне твердження. Немає ніяких передумов до того, щоб метал спровокував вибух магнетрону. Але вивести його з ладу тарілка або металевий прилад цілком можуть. Тому слід уникати потрапляння цього матеріалу в працюючу піч, – пояснили в AEG.
Корисні лайфхаки
Мало хто знає, що мікрохвильова піч може бути використана й незвичайним чином.
Ось які цікаві лайфхаки ми з'ясували:
- у СВЧ можна дезінфікувати губку для миття посуду. Просто прогрійте її протягом однієї хвилини при потужності 700 Вт – і все;
- мікрохвильовка ефективно розморожує хліб – достатньо лише скропити його водою та відправити у агрегат на 20 секунд;
- завдяки мікрохвильовій печі можна «оживити» запашні спеції та трави, якщо прогріти їх протягом 15 секунд;
- піч можна очистити за допомогою лимона. Змішайте воду та лимонний сік та місткість з рідиною поставте грітися в мікрохвильовку на 10-15 хвилин. Після вимикання залиште її всередині ще на 5 хвилин;
- мікрохвильова піч здатна приготувати знамениті яйця-пашот, підсмажити горіхи та запекти буряк.
Як бачите, нові мікрохвильові печі AEG виходять далеко за межі розігрівання напівфабрикатів. Але головне – всі міфи про радіацію, онкологію та іншу непоправну шкоду так і залишилися міфами. А тому таку техніку не тільки можна, а й потрібно мати на кухні.
Матеріал розміщений на правах реклами