Стевія – натуральний замінник цукру: корисні та шкідливі властивості

Стевія – натуральний замінник цукру: корисні та шкідливі властивості

Поки людство не почало виготовляти білий рафінований цукор, усі користувалися натуральними солодощами. Такими можна назвати солодкі на смак трав’янисті рослини та мед. Стевія – той представник рослинного світу, що здавна надавав стравам солодкого смаку. Сьогодні цей натуральний замінник цукру став обов’язковим на столі кожного, хто піклується про правильне харчування та своє здоров’я.

Аби зрозуміти, чи мода на медову рослину не буде швидкоплинною, слід дізнатися про властивості стевії та порівняти її з іншими популярними замінниками рафінаду.
 

Які види замінників цукру існують?

Під поняттям «замінник цукру» розуміють речовину, яка надає стравам солодкий приємний смак, проте має властивості, відмінні від глюкози. Усі підсолоджувачі класифікуються як штучні та натуральні цукрозамінники. До їх властивостей відносяться:

  • низька або відсутня калорійність,
  • повільний процес розпаду або нульове засвоєння,
  • солодкий звичний смак.

    Штучні підсолоджувачі (аспартам, цукрин, цикролат та ін.) отримують синтетичним шляхом, а натуральні – видобувають з рослин. Серед усіх підсолоджувачів рослинного походження найбільш безпечним та приємним на смак є стевія, оскільки вона натуральна, дуже солодка, але при цьому має нульову калорійність (не засвоюється організмом), тобто не впливає на вагу тіла чи гормональну систему.

Натуральні підсолоджувачі

До списку натуральних за походженням замінників білого цукру входять ті речовини, які можна отримати шляхом переробки рослин. При цьому їх основна властивість – солодкий інтенсивний смак, який зберігається під час термічної обробки, не порушується під час використання. Найчастіше натуральним замінником рафінаду є:

  1. Фруктоза. Її джерело – це фрукти, овочі та мед. У порівнянні з цукром має дуже низький глікемічний індекс, але калорійність майже таку саму.
  2. Сорбіт. Джерело – горобина, яблука, абрикоси. Менш солодкий за цукор, має низьку калорійність; не є вуглеводом, тому на нього не виробляється інсулін.
  3. Еритрит. Джерело – ферментовані фрукти та ягоди. Менш солодкий за цукор, не викликає карієсу та покращує смак солодкої випічки.
  4. Стевія. Джерело – медова трава стевія. Має нульову калорійність, не засвоюється організмом, таким чином не має шкоди для ваги тіла. Солодша за цукор у 300 разів.

    Усі ці замінники можна використовувати в тому випадку, якщо ви з тої чи іншої причини хочете знизити вживання глюкози, проте не готові відмовитись від солодкого смаку.
     

Користь та шкода стевії

Стевія – це дієтична добавка, яка має нульовий глікемічний індекс, тобто не впливає на рівень цукру в крові. Також стевія як натуральний підсолоджувач:

  • зупиняє розмноження карієсних бактерій;
  • розширює судини, знижуючи артеріальний тиск;
  • за рахунок антиоксидантів знижує ризик появи раку підшлункової залози.


Оскільки джерелом стевії є трав’яниста квітуча рослина, то її слід з обережністю використовувати людям, що мають алергію на схожі рослини, а також людям, що приймають протигрибкові й антихолестеринові препарати. Це цілком натуральний рослинний підсолоджувач, який використовують під час приготування:

  • напоїв (сік, компот, кава, чай, лимонад);
  • кремів та соусів;
  • виробів із тіста (торти, пироги, хліб, булочки);
  • шоколаду та цукерок.


Натуральний цукрозамінник можна купити у вигляді густого сиропу чи сухого екстракту на сайті компанії «Корисна Кондитерська»Зі стевією ваші солодкі страви стануть корисними та без калорійними, при цьому смак залишиться незмінним.

Висновки

Отже, замінників білого цукру існує багато: як штучних, так і натуральних. Проте якості смаку та лікувальні властивості стевії забезпечують їй почесне місце лідера у здоровому харчуванні. Піклуйтеся про себе та не втрачайте солодкого смаку життя!

Матеріал розміщено на правах реклами