Після Великого посту: київські дієтологи розповіли про правильне харчування

Великий піст для православних вірян завершився і люди, які пройшли цей шлях, повертаються до звичного способу життя і харчування. Тому лікарі-дієтологи із Київського міського центру громадського здоров'я радять, як правильно з нього «виходити» з посту.
Фахівці наголошують, що після посту важливо розширювати різноманітність страв у своєму раціоні, особливо зараз, навесні, коли в нас обмежена кількість свіжих овочів, фруктів та зелені.
У нашій країні рекомендації дієтологів узагальнені Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією Дієтологів у так званій Тарілці здорового харчування. Наприклад, до здорового харчування належить рекомендація вживати крім тваринних, ще й рослинні білки. А це і квасоля, і горох, і сочевиця, і маш (золотиста квасоля), нут, насіння, горіхи, і, безумовно, гриби.
– Дотримання посту, якраз дало можливість урізноманітнити меню харчування з використанням рослинних білків та жирів. Після виходу з посту також слід дотримуватися різноманітності та основних правил здорового харчування. Одне з основних правил здорової тарілки – 1/2 і більше денного раціону за об’ємом мають складати овочі, зелень, ягоди та фрукти, – йдеться у повідомленні Центру.
Лікарі-дієтологи радять виходити з посту поступово, спочатку вживаючи переважно пісну, більш дієтичну їжу, – і наголошують:
- НЕ переїдайте
- НЕ зловживайте випічкою, солодощами
- НЕ починайте вживати м’ясо зі смаженого і великих порцій
- НЕ надавайте перевагу жирному м’ясу
- НЕ з’їдайте більше п’яти яєць на тиждень
- НЕ їжте всухом‘ятку. Пийте достатньо води
Порції мають бути невеликими, яйця, м’ясо, рибу бажано вводити до раціону поступово. Важливо постійно збагачувати раціон зеленню, фруктами, овочами та свіжомороженими ягодами.