Паска по-домашньому: три рецепти від українських зірок

Паска по-домашньому: три рецепти від українських зірок

Шоколадні, домашні, з родзинками, сирні – існує безліч рецептів паски, і кожна з них по-своєму смачна. «Вечірній Київ» підібрав три рецепти Великодніх Пасок від українських зірок.

Шоколадна Паска з цукатами від шеф-кухара Євгена Клопотенка

Інгредієнти на 2-3 невеличкі пасочки.
Для тіста:

300 г Борошно (і додатково для замішування)

  • 150 г – цукор.
  • 30 г – дріжджі.
  • 3 шт. – яйце.
  • 150 мл – вода.
  • 100 г – вершкове масло (і додатково для змащування форми).
  • 2 ст. л. – какао.
  • 70-100 г – цукати.

Для глазурі:

  • 2-3 ст. л. – лимонний сік.
  • 100 г – цукрова пудра.
  • 2 ст. л. – какао.

Як готувати:

  1. У дріжджі, додайте воду і перемішайте до повного розчинення дріжджів. Додайте 2 ст. л. цукру, воду і 4 ст. л. борошна. Перемішайте до однорідного стану, накрийте рушником і залиште підходити в тепле місце на 20-30 хвилин.
  2. Просійте борошно, що залишилося, додайте цукор, какао і добре перемішайте. Потім додайте яйця, м'яке вершкове масло і опару (пункт 1). Замісіть тісто до однорідного стану. Якщо тісто дуже рідке, додайте трохи борошна. Накрийте тісто рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підходу.
  3. Тісто, що підійшло, обімніть руками, змазаними рослинною олією, додайте цукати і легко перемішайте тісто. Сформуйте з нього кулю і покладіть у форму для паски, змащену вершковим маслом. Тісто має займати не більше однієї третини форми. Знову накрийте рушником і залиште в теплому місці на 30-40 хвилин, щоб тісто знову піднялося. 
  4. Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паску 25-35 хвилин в залежності від розміру форми. Якщо скоринка занадто підрум'яниться, прикрийте її фольгою, щоб не підгоріла.
  5. Дістаньте паску з духовки і дайте їй охолонути прямо у формі. Приготуйте молочно-шоколадну глазур. Змішайте цукрову пудру з какао і 2 ст. л. молока і перемішайте за допомогою вінчика. Якщо глазур виходить дуже густою, додайте ще трохи молока. Покрийте паску глазур'ю і прикрасьте посипкою з цукатів.

Паска традиційна від блогерки Наталі Литвин 

Інгредієнти на 2-3 невеличкі пасочки.

  • 100 мл молока.
  • 300 г муки.
  • 90 г цукру.
  • 20 г масла.
  • 3 яйця.
  • 20 г олії.
  • 20 г дріжджів.
  • Родзинки.
  • Коньяк.

Як готувати: 

  1. Молоко нагріваємо до 40 градусів додаємо дріжджі та перемішуємо до їхнього розчинення. 
  2. Розділяємо білки й жовтки. Жовтки збиваємо з цукром у густу піну. Збиваємо білки й змішуємо їх з жовтками та дріжджами. 
  3. До маси додаємо просіяне борошно. Й замішуємо до однорідної маси, але довго мішати, бо інакше може не вирости.
  4. Родзинки замочуємо у коньяку. 
  5. У добре вимішане тісто додаємо розтоплене масло та трошки олії.
  6. Родзинки сушимо на серветці та додаємо в тісто.
  7. Готове тісто ставимо у тепле та темне місце на 1,5 – 2 години. 
  8. Тісто розкладаємо у форми на 1\3 частини. Залишаємо ще на годину, щоб підійшло. 
  9. Верх Пасочок мастимо яйцем. Випікаємо тісто 30-40 хв при температурі 180 градусів. Якщо верх підгоряє, прикрийте її фольгою.
  10. Прикрасьте на свій смак! 

Лайфхак: якщо бракує тепла, покладіть тісто у духовку на 40 градусів на пів години. Це допоможе тісту краще й швидше піднятись.

Паска домашня від співачки Олі Полякової 

Інгредієнти на 7-8 невеличких пасочок.

  • 300 мл молока.
  • 1,8 кг муки.
  • 18 яєць.
  • 0,5 кг цукру.
  • 500 г вершкового масла.
  • 300 г ізюму.
  • 50 г коньяку.
  • 15 г дріжджі.
  • Цукрова пудра й прикраси.

Як готувати:

  1. У підігріте молоко додайте дріжджі й 6 столові ложки просіяної муки. Консистенція має бути однорідною й за густотою як сметана. Суміш ставимо у розігріту до 50 градусів духовку на пів години.
  2. Білки й жовтки розділяємо. У 15 білків додаємо 250 грамів цукру й у 15 жовтків додаємо 250 грамів цукру. Білки збиваємо до міцної піни. Опісля до маси додаємо опару (пункт 1). 
  3. Жовтки збиваємо та також додаємо до маси. Перемішуємо тісто до однорідної маси. Додаємо 1,5 кг муки, перемішуємо. Додаємо 500 грамів розігрітого Вершкового масла, перемішуємо. 
  4. Ізюм замочуємо в коньяку на 30-40 хвилин й потім додаємо до тіста.
  5. Форми змащуємо маслом, розливаємо у них тісто на 1\3 та ставимо до духовки, розігрітої до 50 градусів, ще на пів години, щоб тісто піднялось.
  6. Розігрійте духовку до 180 градусів й випікайте паску 25-35 хвилин.  
  7. У 5 білків додаємо 5 столових ложок цукру й збиваємо до міцної піни. 
  8. Дістаньте паски з духовки та прикрасьте. 

P.S: Кажуть, якщо пекти пасочку вдома, то покращується настрій, а атмосфера в домі стає більш позитивною.