День шоколаду: столичний дієтолог розповів про солодкі міфи

День шоколаду: столичний дієтолог розповів про солодкі міфи

11 липня відзначається Всесвітній день шоколаду. Цей десерт з’явився декілька тисячоліть тому. І зараз ми не уявляємо без нього свого життя.

Чорний, молочний або білий… З горіхами, родзинками, перцем чилі, пористий чи ні... Що вже казати про численні шоколадні десерти, напої «гарячий шоколад» та інші солодощі зі смаком шоколаду. Ледь не в кожному магазині шоколад та похідні від нього займають декілька полиць. Що ж обрати? Якщо взяти звичайну плитку шоколаду, то ціна на неї стартує від 20 і до 300 грн, якщо не більше. То скільки ж має коштувати шоколад, щоб і не переплатити за нього, і купити якісний.

Дієтолог медичного центру "Призма" Марина Балас відповідає на всі запитання.

Шоколад чи цукерка

Має антиоксидантну дію, покращує кровопостачання мозку, нормалізує сон та роботу серця. Все це – про шоколад. Какао містить багато мікроелементів: магній, мідь, калій та залізо. А в шоколадних батончиках і цукерках є шкідливі підсилювачі смаку, цукор тощо. Тому, обираючи між шоколадом та цукеркою, віддайте перевагу першому.

Колір має значення

На що звернути увагу, обираючи шоколад: вміст цукру (чим менше, тим краще) та какао (чим більше, тим краще).

- Обираючи шоколад, звертайте увагу на вміст какао. Його має бути не менше 85%. Звичайно, краще – 90%. Але такий шоколад гіркий, і не кожен зможе його їсти. В якісному шоколаді мають бути какао, лецитин, терте какао та може бути цукор. Більше нічого, – розповідає Марина Балас.

Але це не стосується природних добавок, таких як горішки. Такі ласощі можна брати сміливо. А от про шоколад з ароматизованими прошарками краще забути.

- Найкорисніший – чорний шоколад, – зазначає Марина Балас. – Білий шоколад також є корисним, але містить кофеїну більше, ніж чорний. Тому людям схильним до гіпертонії чи безсоння, не раджу. Але його корисна дія – у вітаміні Е, який є дуже корисним для вагітних, – зазначає пані Балас.

Потрібно обирати шоколад без будь-яких «додатків». У молочному шоколаді містяться замість молока різні транс-жири, більше цукру. Тому якщо говорити про найшкідливіший шоколад – то це молочний.

На що звернути увагу

Поверхня шоколаду має бути блискучою. А коли ви ламатимете плитку, почуєте «хруст». Справжній шоколад швидко тане та не прилипає до неба. А якщо ні, то швидше за все у десерт додали транс-жири.

Шоколад дешевим не буває

Ціна чорного шоколаду не може бути низькою. Найбільше за якістю подобається швейцарський та італійський, розповідає дієтолог.

- Какао-боби не дешеві. І виробники, які хочуть зекономити, намагаються їх чимось замінити, – пояснює пані Марина.

Тому якісна плитка шоколаду коштує від 100 грн. «Ніби шоколад», куплений за 20 грн, не може бути корисним та «справжнім». Тому не обманюйтесь.

Міфи про шоколад

Міф №1: шоколад – зайві калорії.

Чорний шоколад, який майже не містить цукру, можна їсти навіть тим, хто на дієті. Адже повнішають не від шоколаду, а від цукру. Але їсти його потрібно небагато – 2–3 ломтики на день 2–3 рази на тиждень. Чорний шоколад є дуже корисним, адже він – міцний антиоксидант і слугує профілактикою утворення тромбів.

Міф № 2: шоколад не можна давати дітям

Часто чуємо, що дітям не можна давати шоколаду, адже на нього буває алергія. Лікар пояснює, що на шоколад може бути алергія, але скоріш не на сам шоколад, а на інші складові, наприклад, шоколадного батончика або яйця.

- Потрібно починати вводити шоколад у раціон дитини після 3 років по одному чи навіть пів шматочка. І лише якісного, – радить Марина Балас.