У скільки обійдеться домашня паска на Великдень

Цього року приготування чотирьох домашніх пасок вагою 500 г кожна, обійдеться господиням дорожче, ніж у минулому. За рік набір продуктів, необхідних для приготування цієї святкової страви, зріс у ціні до 146,5 грн, що на 7% або на 10,1 грн дорожче, ніж торік, коли він коштував 136,4 грн.
Про це розповів голова в Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
- Півкілограмова Паска обійдеться в цьому році майже в 37 грн або на 7% дорожче, ніж на минулорічне свято. За рік приготування чотирьох пасок вагою по 550 гр зросло в ціні трохи більше ніж на 7%, із 136,4 грн у 2018 році до 146,5 грн у цьому, — написав він.
За його словами, одна 550-грамова паска минулоріч обходилась у 34,1 грн, а зараз в Україні вона буде коштувати в середньому 36,6 грн.
За рецептом, для приготування доброї домашньої паски для родини з 4 осіб необхідно придбати: 1,2 кг борошна, 0,5 л молока, 6 курячих яєць, 300 гр цукру, 250 гр вершкового масла. Також необхідні 250 г родзинок, 1 пакетик сухих дріжджів вагою 11 г та один пасхальний набір із цукру для прикрашання страви.
Відповідно до середніх цін у продуктових мережах та середньостатистичних цін по країні, як досліджували експерти УАПТМ, дві складові випічки (цукор та яйця) здешевшали, але через річне зростання вартості борошна на 20% та масла на 11%, паска загалом стала дорожчою на 7%.
Нагадаємо, одна з улюблених страв українців під час Великоднього посту — салат вінегрет — за рік подорожчав на 40%, або на 4,4 грн.