Треба менше пити: чому в Києві дорожчає коньяк

Треба менше пити: чому в Києві дорожчає коньяк

Зростання «міцних» цін сприяє зростанню тіньового ринку і контрафактної (підробленої) продукції.

За останній рік алкогольні акцизи зросли на 20%: від 106 до 127 грн за літр спирту.

Підвищення цін пов`язано з подорожчанням компонентів виробництва коньячної продукції (спирту, тари і комплектуючих).

За даними компанії Pro-Consullting, ринок коньяку знаходиться в стані стагнації, зважаючи на складну економічну ситуацію в країні.

Виробництво українського коньяку демонструє негативну динаміку, починаючи з 2014 року.

Головна причина — анексія Криму, на території якого розміщувалась велика кількість українських виробників.

Зменшення коньячного ринку також викликано зростанням собівартості виробництва через підняття тарифів на енергоносії.

Підвищення цін призводить до розвитку тіньового сектору, який займає близько половини всього ринку.

Лідером за обсягами поставок коньяку вважається Грузія, яка займає майже половину всього імпорту (47,8%).

Після загострення ситуації з РФ грузини «перекинулись» на український ринок: за останні 5 років «коньячна» частка зросла на 27,3%.

Велика кількість імпорту припадає і на Словаччину (16,8%), яка поставляє в основному бренді середнього цінового сегменту.

Трійку лідерів завершує Молдова (9,7%). А Кіпр опинився на четвертому місці (9,6%) через посилення контролю операцій, які проводяться через офшори.

Кількість бажаючих «зігрітися» почала зменшуватися після введення заборони продажу алкоголю у нічний час.

У Києві магазини і МАФи не продають «зеленого змія» у період з 23:00 до 10:00 (це правило не поширюється на ресторани, кафе і бари).

За прогнозами експертів, споживачі будуть відмовлятися від міцних напоїв у зв'язку з ростом цін, як на імпортну, так і на вітчизняну коньячну продукцію.