Дешеве та здорове харчування: поради від Супрун

Дешеве та здорове харчування: поради від Супрун

Правильна та корисна їжа доступна не  тільки забезпеченим.  Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун у мережі Фейсбук.

–  Коли ми говоримо «здорове харчування», то маємо на увазі не розкручені та дорогі авокадо, годжі, чіа, кіноа і лосося, а рідні та доступні сало, яйця, смородину, гречку, гарбузи, оселедці та льон. І купу інших продуктів вартістю до 50 гривень/кг, – підкреслює Уляна Супрун.

За її словами, основа корисного та дешевого раціону – це:

  • Морква: до 15 грн/кг, джерело вітаміну А, потрібного для зору, імунітету, краси шкіри.
  • Буряк: до 15 грн/кг, джерело бетаїну — сполуки, потрібна для правильного обміну жирів.
  • Капуста Кольрабі: збагачена клітковиною і вітаміном С. Коштує до 30 грн/кг.
  • Коренеплоди селера і пастернак тішать вмістом клітковини інуліну, смаком і ціною (25 і 45 грн/кг відповідно в Києві в центрі міста).
  • Цибуля, в тому числі порей і зелена від 10 грн/кг. В цибулі міститься велика кількість заліза, при цьому не має значення, в якому саме вигляді вона буде вживатися - сирому, смаженому, вареному або печеному.  Допомагає при анемії. А  вміст калію благотворно позначається на серцево-судинній системі.
  • Гарбуз — цінний весь. Вартість від 15-20 грн/кг. У гарбузовій м’якоті містяться найважливіші мікроелементи — калій, кальцій, магній, фосфор. Є в ній і вітаміни В1, В2, В12, РР. Але особливо багатий гарбуз на провітамін А — бета-каротин. Це з’єднання захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини — від ракового переродження.
  • Капуста —цінова політика 10-20 грн/кг. Білокачанна капуста багата на кальцій, який добре засвоюється, а її сірковмісні сполуки активують печінкову систему. Квашена капуста містить ще й молочну кислоту (пребіотик) та молочнокислі бактерії (пробіотик), тобто ще корисніша за сиру.

М’ясо та риба:

  • 100 грамів  добірної яловичини, в якій багато заліза, цинку та незамінних амінокислот, карнітину і таурину, коштує менше ніж 100 грамів поганеньких сосисок.
  • Риба — це головне джерело всіх омега-3. Саме споживання риби, а не добавок, знижує ризик  серцево-судинних хвороб та хронічного запалення. Достатньо їсти рибу двічі на тиждень. Одна велика порція риби обійдеться вам 30-50 гривень — це співмірно із пачкою цигарок і кавою, от тільки цигарки здоров’я не додадуть.