Як приготувати Святвечір по-київськи за львівськими рецептами

До святкового столу традиційно подають дванадцять страв, які мають символізувати достаток і добробут. Кутя, узвар, вареники, голубці, борщ і страви з риби - все пісне і має ритуальне значення. Вечеряти сідають з першою зіркою на небі.
Смачну вечерю приготувати допоможуть рецепти геніальної галицької господині Дарії Цвєк, до перфектного кулінарного чуття якої українці прислухаються вже не один десяток років. До слова, пошукові сайти найчастіше подають різдвяні «переписи» саме Дарії Цвєк.
Кутя
Інгредієнти: півлітрова банка пшениці, 200 г маку, 1 ложка меду, 100 г посічених волоських горіхів, 100 г родзинок, півлітра кип’яченої води
Приготування: очищену від луски пшеницю промити в кількох водах, залити гарячою водою нарівні з зерном. Якщо вода википить, долити гарячої.
Варити на повільному вогні, поки зерно не розвариться. Мак промити в кількох водах, залити кип’ятком і залишити на 2-3 год., тоді воду злити, протерти в макітрі (м’ясорубка виручить тих, у кого нема), додати за смаком цукор, мед, підсушені і посічені горіхи, помиті родзинки і влити півлітра кип’яченої води. Все це з’єднати з вареною пшеницею, викласти в глибоку глиняну миску або макітру і подати з дерев’яною ложкою.
Вареники з капустою і гречкою
Інгредієнти: півлітра гречки підварити в 1,5 літра підсолоненої гарячої води (але щоб гречка повністю не була зварена). Коли вода википить, поставити каструльку в духовку, щоб гречка підпеклася до червонуватого кольору. Приблизно таку саму кількість квашеної капусти промити під холодною водою, відтиснути і порізати. Додати до капусти підсмажену на олії цибулю і гречку, вимішати.
Для тіста: борошно пшеничне — 3 склянки; вода — 1 склянка; олія 2-3 ст. ложки; 1/2 ч. л. соди; сіль за смаком. Замісити пухке тісто. Розкатати його на столі й склянкою чи невеличким горнятком вирізати кружечки.
Підливка: 200 г грибів відварити, не відціджувати, підсолити, додати 3 ст. ложки панірованої (підсмаженої на сковорідці без нічого) муки і вимішати.
Голубці з картоплею і гречкою
Інгредієнти: 1 капустина,
2 кг картоплі, 250 г гречки, 3-4 цибулини, олія, сіль, перець, часник, лавровий листок.
Приготування: листочки капусти відділити від качана, відпарити в підсоленій воді.
Сиру картоплю помити і почистити. Натерти на тертці (або прокрутити на м’ясорубці) і добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла. Помиту гречку залити окропом і відварити. Цибулю почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору. Вимішати з картоплею та гречкою. Посолити, поперчити, додати часник. Накладати фарш в капустяне листя і загортати. Скласти голубці у посудину, покласти лавровий листок, до половини налити води. Поставити в духовку на 1-1,5 години. Дно посуду можна викласти капустяними листками, зверху теж.
Пампухи з маком
Пампухи (пончики) є теж неодмінним солодким атрибутом різдвяних свят. Цьогоріч у Львові уже вчетверте відбудеться фестиваль пампухів. Свято щоразу набуває більшої популярності. На фестиваль приїжджають багато господинь із різних куточків західного регіону. Печуть пампухи з різноманітними начинками — повидлом, шоколадом, маком. Особливо гостям до смаку з варенням із пелюсток ружі (садової кущової троянди).
Інгредієнти: для приготування сімейної порції пампухів потрібно 250 г пшеничного борошна, 25 г дріжджів, 1 склянку молока, 1 ст. ложку олії, 2 жовтки, дрібка солі. А для начинки — по склянці маку та цукру.
Приготування: дріжджі розтерти з 50 г борошна, цукром і молоком, вийде опара. Поставити її в тепле місце. Коли тісто підійде, додати решту борошна, молоко і жовтки. Ретельно вимісити, тісто має бути гладеньким, із пухирцями. Влити розтоплений жир і посолити, продовжувати вимішування. Притрусити борошном, накрити і поставити в тепле місце. Мак залити окропом на годину, відцідити, розтерти з цукром. Коли тісто підійде, виробляти пампухи і смажити в гарячій олії. Секрет приготування у тому, що вони мають смажитися "на плаву", тож варто взяти невеличку каструльку.
Борщ грибний з "вушками"
До столу також подають першу страву — зазвичай пісний борщ із вушками. Варять його із сушених грибів, чорносливу, буряка та бурякового квасу (про нього потрібно подбати за кілька днів).
Інгредієнти: сушені гриби (30 г) замочити в холодній воді на 2—3 години, відварити в цій же воді, бульйон злити і процідити, а гриби промити і нашаткувати. Буряк (1 кг), зелень, цибулину помити, почистити, подрібнити.
Приготування: залити овочі грибним бульйоном так, щоб він їх трохи прикривав, додати часник і буряковий квас (2—3 склянки). Варити 20 хвилин. Заправити лимонним соком, сіллю, перцем і цукром. Перед подаванням покласти до борщу подрібнені гриби, "вушка". Можна додати зварений у невеликій кількості води чорнослив без кісточок.
Підлива грибна
До вареників або пісних голубців подають грибну підливу. Для її приготування потрібно промиті у теплій воді сухі гриби (50 г) замочити в 3 склянках холодної води на 2—3 год, а потім у цій самій воді зварити без солі. Одну столову ложку борошна підсмажити до світло-коричневого кольору і розвести процідженим грибним бульйоном. Такий соус варити на слабкому вогні 15—20 хвилин. Дрібно нарізану цибулю присмажити на олії (2 ст. ложки), додати посічені варені гриби і ще раз усе злегка просмажити, а потім покласти до підливи, додати за смаком сіль і прокип'ятити.
Узвар
Сушені груші, яблука, сливи, родзинки ретельно вимити і покласти у воду, що кипить. Варити 15 хвилин, заправити медом або цукром, довести до кипіння і дати настоятися в холодному місці протягом кількох годин. Можна додати трошки лимонного соку.
З інших страв на святковому столі має бути риба (смажена або заливна), щось приготоване із квасолі або гороху. Та найголовніше — не меню, що буде на столі увечері 6 січня, а настрій, з яким зустрічатимуть свято народження Божого Сина.
Бажаємо нам усім веселих Свят і смачної куті!