Дієтичне олів'є та суп проти похмілля: новорічний стіл від Супрун

Олів’є, шуба, крабовий салат, торт, холодець, відбивні, крученики… Зустріч нового року в багатьох починається за святковим столом. Але таке різноманітне меню може завдати значного удару по вашому шлунку та печінці.
Як приготувати святковий стіл з користю? На це питання відповіла «руйнівниця міфів» — в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.
-
Зважте за і проти, коли плануєте складне меню до свят
Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів викликає біль в суглобах та набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я не додасть.
-
Зробіть те саме, але трохи простіше і здоровіше
Візьмемо олів’є. У салаті є багато компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця і майонез. Не готуйте більше калорійних страв. Майонез — це велика проблема. Він калорійний, малопоживний і ускладнює травлення.
Хоча майонез можна замінити сметаною, турецьким йогуртом та гірчицею в зернах. Також можна змінити співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки.
-
Що робити з м’ясом
М’ясо краще запікати, ніж смажити. Спробуйте додати до нього соус із перемеленої журавлини або гірчиці в зернах і йогурту. Досить використовувати кетчуп чи майонез.
-
Що робити з холодними стравами
Холодець — корисний. Але не забувайте доповнити його овочевим салатом і цвіклями.
-
Суп допоможе не переїдати
Добре приготувати до свят суп, курячий (рибний) бульйон або борщ. Рідка тепла їжа утримає від переїдання та сприятиме нормальному травленню. До того ж, суп є джерелом мікроелементів і поживних речовин, що врятують зранку від похмілля.
Нагадаємо, нога на ногу: чим саме шкідлива така позиція сидіння.