Новий рік без олів’є

Новий рік без олів’є

 Прес-конференція на тему: «Святковий стіл. Лайфхаки, як вибрати правильні продукти» відбулась у прес-центрі «Главком».

Олена Сидоренко, професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету, розповіла, які продукти краще не купувати на святковий стіл.

Риба та ікра

Обираючи червону ікру до святкового столу, перш за все Олена Сидоренко радить звертати увагу на ціну. Не може баночка нормальної червоної  ікри вагою 100 грам коштувати 80 грн. Щонайменше - 200 грн. І то з консервантами. Якщо хочете кращу – платіть дорожче. Зовсім дешева ікра може виявитися білковою. Також ікра може коштувати дешевше через свій зовнішній вигляд – бути кашеподібною. Тому краще купувати цей продукт у скляних прозорих банках, а не в металевих.

Якщо казати про рибу, то краще купити свіжого карпа, ніж мороженого заморського хека, вважає фахівець. А от пангасіуса взагалі краще не вживати, хоча й він на багато дешевший.

- Технологія вирощування цієї риби передбачає використання різних хімічних речовин, антибіотиків, - пояснює пані Сидоренко.  

Обираючи традиційний новорічний продукт – шпроти, варто звернути увагу, чи вони класично підкопчені, чи рідким димом. Другий варіант – гірший для здоров’я.

Ковбаса та м’ясо

М’ясний фарш фахівець радить не купувати. Адже часто крім м’яса туди додають перемелену шкіру, кістки та навіть фосфати. Тому краще купити шматок цілого м’яса та перемолоти його вдома самостійно.

А от ковбасу, Олена Сидоренко зізнається, що не споживає взагалі.

Якщо ви все ж таки вирішили придбати ковбасу, спеціаліст радить звернути увагу на такі моменти:

- термін зберігання (чим він довший, ти гірше, адже свідчить про наявність великої кількості консервантів);

- ціну (чим дорожче, тим краще);

- склад ковбаси. Ковбаса має бути традиційною,  вищого ґатунку. Не має містити колагеновмісної сировини або вторинної сировини. І хоча таку знайти складно, але краще обирати без глютанату.

А от рецепт традиційної новорічної страви – олів’є, пані Сидоренко радить змінити. Так, замість ковбаси краще взяти м’ясо, а майонез замінити на власноруч виготовлений соус на основі сметани. А взагалі останнім часом менша кількість українців стала готувати олів’є . Замінюють іншими салатами, які містять сири, екзотичні фрукти. Раніше олів’є було салатом №1 через відсутність інших продуктів.

Шампанське та вино

Пляшка вина та шампанського не повинна коштувати дешевше 200 грн.

- Шампанське  досить легко підробити. Більш якісним  буде шампанське, закорковане не пластиковою, а корковою пробкою. Потрібно звертати увагу на реквізити виробника, ціну, - пояснює фахівець.