Супрун дала поради, чим годувати школяра

Супрун дала поради, чим годувати школяра

Доступність випічки та всіляких солодощів у шкільних буфетах спонукає дітей зловживати шкідливими смаколиками. Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна

Супрун розповіла про ключові моменти, як і чим має харчуватися ваш учень.

Насамперед наголошується на тому, що батьки мають бути прикладом.

"Нехай діти бачать, що ви самі їсте здорову їжу, поступово вони наслідуватимуть ваш приклад не лише вдома, а й у школі", - йдеться в дописі.

Зокрема, дитячий та підлітковий раціон повинен містити менше швидких вуглеводів (солодощі, випічка) і більше тваринного білка (м’ясо, молочні продукти). У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Батьки також можуть допомогти дитині харчуватися в школі корисніше. Ось кілька порад:

  • акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;
  • заохочуйте щодня їсти фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
  • мінімізуйте кількість солі - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менш як 5 г на добу,
  • зменште споживання цукру: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
  • використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
  • слідкуйте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я України не рекомендує проводити шкільні лінійки.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Фото: pixabay