Київські школи запровадили мультипрофільне меню: Валентин Мондриївський розповів про новий рівень системи харчування
У Києві змінили уявлення про обід у шкільній їдальні і дали дитині вибирати їжу на власний смак.
Мультипрофільне меню з можливістю обирати страви — одне з ключових досягнень київських шкіл у системі харчування. На цьому наголосив заступник голови КМДА, депутат Київради (фракція УДАР) Валентин Мондриївський під час панельної дискусії на Європейському регіональному Саміті шкільного харчування. Про це повідомили в пресслужбі КМДА.
Валентин Мондриївський розповів про досвід впровадження реформи шкільного харчування, яка розпочалася в Києві ще у 2018 році і проходила в 3 етапи: формування стандартів, обрання форми харчування та поширення кращих практик серед усіх шкіл.
«Сьогодні у столиці харчування організовують п’ять комунальних підприємств і три приватні компанії, а ще три заклади харчують дітей самостійно, маючи кухарів у штаті закладу. Майже 50% шкіл мають шведський стіл, 40% — „дабл-меню“, тобто дві страви на вибір. Ми змінили уявлення про обід у шкільній їдальні і дали дитині вибирати їжу на власний смак», — повідомив заступник голови КМДА.
Він також зауважив, що шлях до змін був непростим. Щоб забезпечити максимальну якість, довелося запроваджувати навіть штрафні санкції для операторів ринку, що передбачені в угодах про організацію харчування. Так, за неякісні послуги передбачений штраф 20% від суми договору, за несвоєчасне виконання зобов’язань — пеня, а в разі залишків страв (відходів) більше 50% — послуги не оплачуються.
Валентин Мондриївський нагадав, що в межах реформи капітально відремонтували кожен третій харчоблок/їдальню (у 129 школах), придбали сучасне технологічне обладнання для 331 харчоблоку (79% шкіл), замінили посуд і кухонне приладдя в кожній п’ятій школі.
Сьогодні ж у столичних школах працюють різні моделі харчування:
- приготування на місці — готують і видають готові страви кухарі, які входять до штату освітнього закладу, або оператори ринку (організатори харчування) безпосередньо в харчоблоках шкіл (таких закладів 86,3% із загальної кількості, а саме 356). Наразі це «базова кухня»;
- смарткухня — приготування страв у опорній школі та їх доставка до сусідніх закладів освіти.
«Ця реформа найперше про дитину і для дитини, а точніше — для 244 тисяч учнів Києва, які щодня приходять до шкільних класів і їдалень. Адже там регулярно харчується понад 60% учнів», — розповів Валентин Мондриївський.
Нині столиця демонструє, як працює освітня модель в умовах війни: 99% закладів освіти Києва навчають в очному форматі (+ 88 закладів у 2024 році), кожен освітній заклад міста забезпечений муніципальною охороною; усі заклади мають камери спостереження; у трьох районах розпочато встановлення відеонагляду по периметру будівель шкіл; Wi-Fi — в кожному укритті.
Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»