Карпати, їжа і покликання кухаря — про що нова книга від CREATIVE PUBLISHING

Концепція всіх зустрічей «ТОПОТ» — насамперед про місце: гори, море, степ, ліс
Концепція всіх зустрічей «ТОПОТ» — насамперед про місце: гори, море, степ, ліс

Нова книга від CREATIVE PUBLISHING показує гастрономію українських Карпат у сучасних стравах.

Книга «COOKING IN THE WILD | Сучасна гастрономія в глибинах Карпат» видавництва CREATIVE PUBLISHING розповідає про природу українських Карпат, спільне приготування їжі, любов до традицій, покликання кухаря і дбайливе ставлення до довкілля. У виданні зібрано унікальний фотоматеріал, що демонструє сучасні, складні страви, часто витвори високої кухні.

Знімки були зроблені під час четвертої зустрічі проєкту «ТОПОТ», авторами якого є Ігор Мезенцев та Дмитро Бахта. Його головна мета — повернення до джерел національної гастрономії. У 2021 році в Карпатах відбувся «ТОПОТ: Міст» за участі відомих українських шеф-кухарів, а також представників іноземної гастрономічної спільноти з ОАЕ, Данії, Іспанії, США, Великої Британії. Кожен інгредієнт учасники мали знайти, зібрати у лісі або придбати у фермерів.

«Концепція всіх зустрічей „ТОПОТ“ — насамперед про місце: гори, море, степ, ліс, а першочергове завдання — побачити різноманіття рослинного
і тваринного світу нашої країни. У своїх стравах шефи максимально використовували дикороси — їстівні плоди, горіхи та насіння рослин, трави,
гриби тощо, які ростуть в природному дикому середовищі», — коментує Ігор Мезенцев.

В книзі читач пізнає звичні продукти з нового боку, а також дізнається, як рослини, що доступні на кожному кроці та ростуть на городах, у полях і лісах, можна використовувати як яскраві приправи, а іноді
й робити центральним інгредієнтом кулінарних творінь.

Фотоматеріали Дмитра Бахта, створені під час зустрічі «ТОПОТ: Міст», стали основою нової книги видавництва CREATIVE PUBLISHING «COOKING IN THE WILD | Сучасна гастрономія в глибинах Карпат». Видавчиня Люсія Бондар ділиться цінністю цієї роботи для сучасних шефів та поціновувачів карпатської гастрономічної культури:

«Цей проєкт — неоцінений внесок у розвиток сучасної гастрономії України, мотивація та натхнення для всіх шеф-кухарів, фермерів. Це безпрецедентний випадок: такі кулінарні експедиції в Європі ще не проводилися. Українці досі часто не розуміють, які скарби має наша унікальна природа, наскільки багаті традиції та спадщина, що лежать в основі нашої сучасної культури, невіддільна частина якої — гастрономія. Саме про це наша книга».

У проєкті взяли участь відомі українські шефи, як от Ігор Мезенцев, Андрій Мацюта, Максим Висоцький, Ілля Марчуков, Юрій Нікітюк, знана на весь світ фуд-авторка і блогерка Оля Геркулес та інші.

Були й представники іноземної гастрономічної спільноти — Дієго Прадо, професор ферментації та координатор кулінарної лабораторії BCulinaryLAB Баскського кулінарного центру, Сан-Себастьян, Іспанія, працював у відомому ресторані Noma в Копенгагені. Інший учасник, Інакі Болумбуру, працював в одному з найкращих ресторанів світу Mugaritz у Доностії, а також в Noma у Копенгагені та Nerua у Більбао.

Даша ГРИШИНА, «Вечірній Київ»