У одному з навчальних закладів Києва стався спалах гострої кишкової інфекції

В одній зі шкіл Києва в учнів виявили кишкову інфекцію. Фото ілюстративне: з відкритих джерел
В одній зі шкіл Києва в учнів виявили кишкову інфекцію. Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Всі хворі були бактеріологічно обстежені на кишкову групу інфекцій.

Як повідомили у Державній установі «Київський міський ЦКПХ МОЗ України», 6 вересня у Києві зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції серед учнів одного з загальноосвітніх навчальних закладів Києва.

Центр проінформував ГУ Держпродспоживслужби в Києві та Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) про випадки захворювання. Розпочато епідеміологічне розслідування.

Наразі всі хворі бактеріологічно обстежені на кишкову групу інфекцій.

«Частина з них перебуває на лікуванні в медичних закладах міста, інші — проходять амбулаторне лікування під наглядом сімейного лікаря», — пишуть на фейсбук-сторінці ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України».

Варто знати, що гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Такі хвороби спричиняють бактерії або віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи забрудненою водою, а також у разі недотримання гігієни рук.

Які прояви гострих кишкових інфекцій:

  • слабкість,
  • підвищення температури,
  • біль у животі,
  • блювота і діарея.

Як не підхопити кишкову інфекцію:

  • підтримуйте чистоту:
  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Як поводитись з їжею, щоб вона не стала джерелом інфекції:

  • відокремлюйте сиру їжу від готової:
  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Особлива увага на достатню термічну обробку продуктів та правильне зберігання:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.
  • Зберігайте їжу при безпечній температурі:
  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Завжди вживайте лише свіжі продукти та чисту воду:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

«Вечірній Київ» писав про те, що у столиці зростає кількість тяжких хворих на COVID-19.Також спостерігається тенденція зростання рівня захворюваності й серед дітей.

Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»