У одному з навчальних закладів Києва стався спалах гострої кишкової інфекції
Всі хворі були бактеріологічно обстежені на кишкову групу інфекцій.
Як повідомили у Державній установі «Київський міський ЦКПХ МОЗ України», 6 вересня у Києві зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції серед учнів одного з загальноосвітніх навчальних закладів Києва.
Центр проінформував ГУ Держпродспоживслужби в Києві та Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) про випадки захворювання. Розпочато епідеміологічне розслідування.
Наразі всі хворі бактеріологічно обстежені на кишкову групу інфекцій.
«Частина з них перебуває на лікуванні в медичних закладах міста, інші — проходять амбулаторне лікування під наглядом сімейного лікаря», — пишуть на фейсбук-сторінці ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України».
Варто знати, що гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Такі хвороби спричиняють бактерії або віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи забрудненою водою, а також у разі недотримання гігієни рук.
Які прояви гострих кишкових інфекцій:
- слабкість,
- підвищення температури,
- біль у животі,
- блювота і діарея.
Як не підхопити кишкову інфекцію:
- підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Як поводитись з їжею, щоб вона не стала джерелом інфекції:
- відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Особлива увага на достатню термічну обробку продуктів та правильне зберігання:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
- Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Завжди вживайте лише свіжі продукти та чисту воду:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
«Вечірній Київ» писав про те, що у столиці зростає кількість тяжких хворих на COVID-19.Також спостерігається тенденція зростання рівня захворюваності й серед дітей.
Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»