У столиці значно зросла кількість кишкових захворювань: що робити

Ілюстративне фото з відкритих джерел
Ілюстративне фото з відкритих джерел

Захворюваність на гострі кишкові інфекції за 6 місяців 2024 року зросла на 23% порівняно з таким самим періодом 2023-го.

У Києві зафіксований випадок ботулізму ймовірно пов’язаний із вживанням в’яленої риби

Літо, яке до того ж супроводжується відключеннями електроенергії, ставить під загрозу якість продуктів, які зазвичай зберігалися у холодильниках. Все це впливає на збільшення кишково-шлункових захворювань.

Директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург нагадала про такі хвороби, як ботулізм, ротавірус, дизентерія, сальмонельоз, гепатит А.

Вона наголосила, що це найпоширеніші, хоча не всі захворювання, що загрожують людині. Тому варто своєчасно звертатися до лікарів та розпочинати лікування.

Вона повідомила, що за даними ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» захворюваність на гострі кишкові інфекції за 6 місяців 2024 року зросла на 23% порівняно з таким самим періодом 2023-го. При цьому 60% усіх хворих — діти.

За словами Валентини Гінзбург, запобігти таким інфекціям можна, розуміючи основні механізми їхнього поширення та зараження — контактно-побутовим шляхом, через воду та продукти харчування.

Профілактика:

  • приділяти більше уваги чистоті, особистій гігієні та гігієні споживання їжі
  • купляти продукти лише в офіційних центрах продажу, де дотримуються норм і термінів зберігання, особливо коли йдеться про в’ялену чи слабосолену рибу, консерви, молочні продукти і навіть морозиво
  • слід бути уважним і під час власних заготовок: гриби, овочі та ягоди можуть містити ботулінічні палички або спори, тож необхідно ретельно промивати їх у кількох водах перед закруткою
  • сирі овочі та фрукти також слід добре мити під проточною водою
  • ретельно мити руки з милом перед приготуванням і вживанням страв.
  • не пити сиру воду — лише кип’ячену або бутильовану.
  • продукти, що швидко псуються, варто купувати в обмеженій кількості (на один прийом), а також прискіпливо перевіряти цю їжу після зберігання в холодильнику — чи залишилася вона придатною для вживання.

Симптоми кишкової інфекції:

головний біль, нудота, блювання, діарея, слабкість, сухість у роті, пелена перед очима або інші різкі порушення зору (притаманні ботулізму), температура може бути високою, проте її може не бути взагалі.

Валентина Гінзбург. Фото: Борис Корпусенко

«При перших ознаках недуги потрібно негайно звернутись до медиків. Пильнуйте себе, своїх близьких, особливо дітей. Не нехтуйте порадами! Якщо необхідно негайно отримати консультацію, а ваш лікар не на зв’язку, — телефонуйте у службу «Порада лікаря по телефону» за номерами 15-83 або 044-235-01-01. У разі дуже поганого самопочуття, що супроводжується високою температурою, втратою свідомості, судомами — викликайте екстрену медичну допомогу «103», — закликала Валентина Гінзбург.

Нагадаємо, у Києві зафіксований випадок ботулізму ймовірно пов’язаний із вживанням в’яленої риби.

Катерина НОВОСВІТНЯ, «Вечірній Київ»